Konstantin Karlsonn
Konstantin Karlsonn
Konstantin Karlsonn “Vaade Tallinnale Nõmmelt”, 1923. 52 x 86 cm.
Konstantin Karlsonn “Vaade Tallinnale Nõmmelt”, 1923. 52 x 86 cm.
Konstantin Karlsonn “Vaade Tallinnale Nõmmelt”, 1923. 52 x 86 cm.

Konstantin Karlsonn “Vaade Tallinnale Nõmmelt”

SÜGISOKSJON 2024

Õli lõuendil. 1923.
All vasakul: C Karlsonn 1923
Pöördel: C Karlsonn 1923

Mõõdud   52 x 86 cm
Alghind 5000 EUR
Pakkumisi
Haamrihind

Tunnustatud joonistus- ja maaliõpetajana oma kodulinnas Tallinnas tegutsenud Konstantin Karlsonn (1854-1939) oli hinnatud eelkõige oma detailse ning delikaatse pintslikirja tõttu. Lisaks kunstnikele, kellest ta kuulsaimaks õpilaseks oli Nikolai Triik, õpetas Karlsonn ka arstitudengeid ning botaanikuid, kelle töös detailne objekti kujutamine hädavajalik oli.  

Kõige selle kõrval jõudis Karlsonn sajandivahetusel ka näitustel osaleda. Tema väikeseformaadilised, dokumentaalse täpsusega valminud Tallinna vaated olid kunstilembeste linnakodanike seas väga nõutud. Suuremaid teoseid võttis ta ette harvem, nende valmimiseks kuluv aeg tingis ka kallima hinna ning seetõttu oli klientide hulk neile ahtam. Teadaolevalt kuulus üks tema suurimaid Tallinna vaateid president Pätsi lähiperekonnale. 

Karlsonni teoseid osteti ka välismaale ning käesolevgi maal jõuab tagasi kodulinna Tallinnasse lõunanaabritelt Riiast. “Vaade Tallinnale Nõmmelt” kordab mõningate detailimuutustega Karlsonni samanimelist maali aastast 1897, mis, tõsi, oli hoopis väiksemate mõõtmetega (21 x 33,5 cm, erakogu). Võimalik, et romantilises kujutlusviisis lähtus ta kuulsa saksa maalikunstniku Caspar David Friedrichi stiilist, romantilise vaatenurga aga mängis kätte Eestimaa loodus ise. Võimsad kuused ning tuules üksikuna kiikuv kask moodustavad suurepärase raamistuse hingematvalt kaunile linnavaatele, mille kodanike kohalolust annavad märku korstendest taeva poole tõusev suits. 

Tekst: Katre Palm, Mai Levin