Mari Kurismaa

Mari Kurismaa “Eilne maailm 2”

SÜGISOKSJON 2024

Õli lõuendil. 2020.
Pöördel: MARI KURISMAA EILNE MAAILM 2 2020

Mõõdud   150 x 135 cm
Alghind  7800 EUR
Pakkumisi
Haamrihind

Hinnatud maalikunstnik ja sisearhitekt Mari Kurismaa (s. 1956) on muuhulgas kujundanud arvukalt prestiižseid kunstinäituseid, ühena viimastest käesoleva aasta oktoobris avatud “Sooster 100. Vaade erakogudest” Mikkeli muuseumis. 2025. aasta sügisel jõuab Kumus aga vaataja ette tema enda retrospektiivnäitus, mis tutvustab kunstniku gurmaanselt õrna esteetikat loometee algusest 1970ndatel kuni tänapäevani. 

2021. aastal Tallinna Kunstihoone näitusel “Sirja Liisa Eelmaa ja Mari Kurismaa. Korduvad mustrid” (kuraator Tamara Luuk) eksponeeritud teost “Eilne maailm 2” ei sattunud juhuslikult sama näituse kaanepildiks – selle õrnad, tagasihoidlikud, ent ometi eneseteadlikud jooned iseloomustavad hästi ka kunstnikku ennast, kes on end kirjeldanud kui tuulena enda staatilistes maastikes. “Mustrid on mind lapsest peale lummanud, mulle tundub nendes olevat erilist võlu ja tarkust ja samamoodi on lugu nende rohukõrte ja lehtedega,” selgitab Kurismaa intervjuus kuraatorile. “Need on mul mõlemad olnud vanad armastused”. (https://www.kunstihoone.ee/programm/korduvad-mustrid/#gallery

Kunstnik Mall Nukke leiab teosest idamaade mõjutusi: “Mari Kurismaa esteetika on kindlasti inspireeritud Jaapani kunstist. Värvide hillitsetud olek, õrnad pooltoonid, teose kompositsiooniline jaotamine, arvestades universaalset kuldlõiget (divine ratio), see kõik viitab suurepärasele maalija-tundlikkusele. Inimlik ruumijaotus ja taimne süstematiseeritus moodustavad rahuliku ja mõtliku maaliruumi.”

Mari Kurismaa on lisaks maalikunsti alastele auhindadele ka sisearhitektuuri preemiaid, millest üks viimaseid oli Eesti ühe kauneima, Eisma sadama hoone sisekujundus (koos Indrek Allmanniga, 2015). 

Tekst: Katre Palm, Mall Nukke