Uudised

“Konstantin Süvalo 140 – maastikumaale erakogudest” avatud Allee Vana-Viru 11a galeriis

26. septembril avaneb Allee galerii Vana-Viru 11a näitusesaalis Mai Levini kureeritud Konstantin Süvalo 140. sünniaastapäevale pühendatud näitus. Erinevatest Eesti kunstikogudest pärinevad maastikumaalid katavad kunstniku loomeperioodi 1910ndatest kuni 1960ndani välja. Kokku on näitusel väljas 13 õlimaali.

Konstantin Süvalo

Konstantin Süvalo “Pärnu jõel”, 1944

Ühtlasi on Allee kirjastuse kunstiraamatute sarja lisandunud Mai Levini koostatud Konstantin Süvalo lühimonograafia, mis oma kataloogiosas koondab ka kõiki näituseteoseid. Näitus jääb avatuks 16. oktoobrini Allee Vana-Viru 11a galeriis, T-R 12.30-18, L 12-16.

Kuraator kirjutab: “Konstantin Süvalo (1.01. 1884 – 28.01.1964) teosed on alates 1950. aastatest pidevalt olnud Eesti Kunstimuuseumi püsiekspositsioonis nii Kadrioru lossis, Rüütelkonna hoones kui ka Kumus, kus puäntillistliku “Pühajärve” (1920) asemel on käesoleval hetkel ekspressionismihõnguline “Maikuul” (1922), mis tõestab kunstniku olulisust eesti kunstiloo ajajoone tutvustamisel.

Süvalo (kuni 1936. aastani Štšerbakov, Schtscherbakoff, Sčerbakoff) sündis Karksis vene-eesti perekonnas. Ta töötas hulk aastaid raudteel, peamiselt Mõisaküla jaamaülema abina, kogudes raha kunstiõpinguteks. Alustades neid Venjamin Blumi erakoolis Riias jätkas ta 1910. aastal Riia Linna Kunstikoolis, mille juhatajaks oli tuntud maastikumaalija Vilhelms Purvitis ning õppejõududeks niisugused meistrid nagu Janis Tilbergs ning Janis Rozentals.

Süvaloga üheaegselt õppisid seal Villem Ormisson, Jaan Vahtra, August Pulst ning Jaan Vanakamar. Purvitis avaldas mõju paljudele kunstnikele ning Süvalo oli üks neid, kelle loomusele läti maalija lähenemine loodusele eriti vastas. Samas avaldasid talle mõju ka muud kunstinähtused – neoimpressionism tema värvikamal kujul, ekspressionism, isegi kubism ja art déco. Kõik need mõjud lahustuvad siiski tema isiklikus, vahetus loodusetunnetuses ja värvinägemises. Tema kolorismis ja empaatilises suhtes kujutatava motiiviga on tema kunsti võlu saladus.”

Peale I maailmasõja algust seadis ta end sisse Pärnu, kus töötas joonistusõpetajana 1955. aastani. Seal sai Süvalost üks Pärnu kunstielu keskseid tegelasi, kelle õpilaste seas on palju nimekaid eesti kunstnikke, sh Karin Luts, Nigul Espe, Olev Soans jpt.