Uncategorized @et

UUS NÄITUS – Rene Kari “Ahvatlev geomeetria” Uus tn 7 galeriis

19. septembril avaneb Allee Uus tn 7 galeriis Rene Kari uus näitus “Ahvatlev geomeetria”.

Rene Kari (sünd. 1950) näitus esitleb eelkõige kunstniku uusi maale aastast 2024, kuid toob välja ka mõned varasemad teosed. Liites kokku geomeetrilise abstraktsionismi, erootilise maastikumaali ja sürrealismi kogemuse, toob Kari vaataja ette 15 õlimaali ning 24 fotot kehakunstist.

Näituse saatetekstis kirjutab kuraator Harry Liivrand: “Näitusel „Ahvatlev geomeetria“ tegeleb Rene Kari ühelt poolt autoretroga, teisalt – ja see on põhiline – oma varasema loomingu kontseptualiseerimisega nõndaviisi, et tulemus mõjub taas originaalsena. Kuigi seekordsel näitusel me palju otseselt naisekehale viitavaid kujundeid ei näe, on omadussõna „ahvatlev“ kasutamine siiski omal kohal, kui vaadata ja süveneda Rene Kari intensiivsesse visuaalsesse värvikeelde. Kari maalide koloriit justkui hõõguks kires.  Kunstnik võttis paarist varasemast maalist mõned  fragmendid ja suurendas need meisterlikult uuteks iseseisvateks maalideks, kusjuures algse teose ebamaise koloriidi intensiivsus ei kao kuhugi. Vastupidi, selle ratsionaalse protseduuri tulemus on efektselt puht-visuaalne ja kaasaegne. Uute sinipunases koloriidis tööde tumedad kontuurjooned rõhutavad vorme ja liikumist, tekkiv pildiline ruum on värske, tihe, särav ja sama väljenduslik kui maal, millest ta nii-öelda välja lõigati. Abstraktsiooni ja figuratiivsuse vahelise antinoomia ületamine, kujundi proportsioonitunne ja kommunikatiivne võimekus ei vedanud Kari seegi kord alt ning valminud komplekt moodustab mõne eelmisel aastal valminud tööga stiilse terviku.”

Neljapäeval, 26. septembril kell 18.00 toimub näitusel ka ringkäik koos kunstnik Rene Kari ning kuraator Harry Liivrannaga. Palume eelnevalt osavõtust teada anda: info@alleegalerii.ee

Näitus jääb avatuks kuni 9. oktoobrini 2024 Allee galeriis, Uus tn 7, Tallinn.

Müügil olevad teosed lisanduvad peagi ka eesti kunsti e-poodi!