Henn-Roode-Vana-kaluripaar-Treimani-sadamas
Henn-Roode-Vana-kaluripaar-Treimani-sadamas
Henn-Roode-Vana-kaluripaar-Treimanni-sadamas
Henn-Roode-Vana-kaluripaar-Treimanni-sadamas

Henn Roode “Vana kaluripaar Treimani sadamas”

KEVADOKSJON 2021

Õli, kartong. 1960ndad.

Mõõdud 51,5 x 71 cm
Alghind  3600 EUR
Pakkumisi 1
Haamrihind  3600 EUR

Henn Roode (1924-1974) sündis arsti ja inseneri perekonnas ning õppis 1944-1947  Tartu Riiklikus Kunstiinstituudis Ado Vabbe ja Elmar Kitse käe all.

1949 lõpus arreteeriti Roode koos Soosteri, Ohaka ja teiste noorte kunstnikega, põhjuseks väidetav liigne Pariisi koolkonna idealiseerimine, ning saadeti peagi 10 aastaks Karangada oblastis asunud vangilaagrisse, kust vabanes ennetähtaegselt 1956. Naastes lõpetas Eesti Riikliku Kunstiinsituudi maalikunstnikuna ning hakkas peagi esinema erinevatel näitustel.

Roode loomingus on muuhulgas palju meremaale, linnavaateid, autoportreid ja abstraktsioone. Oma loomingule lähenes ta kui teadlane ning püüdis jõuda lõpliku tõeni maalitava olemuses. Ta jälgis alati rütmi ja geomeetriat ning seetõttu leiab vaataja tema teostest pidevalt palju uut avastamisväärset.

Väga olulisel kohal Roode loomingus oli meri ja rannarahvas. Tütre Hanna sõnul veetis Roode suved perega rannikul maalides kalureid ja nende eluolu, sadamaid ja merd. Kui paljudel eesti kunstnikel oli lemmik põhjarannik ja Saaremaa, siis Roode valis ranniku Pärnust lõunapool, maalides Lemmel, Orajõel, Kablis ja Treimanis, kus on valminud ka oksjonil olev maal. Meri köitis Roodet oma lõputu muutumise ja vaheldusrikkusega, see tähendas avarust, kontakti muu maailmaga, kuhu ei pääsenud, täitmata unistusi, avarust ja perspektiivi. Südamlikku sümpaatiat tundis Roode rannarahva ja kalurite vastu, kellega leidis alati ühise keele ja nautis vestlusi maailma asjadest. Paljud oma võimsad merekompositsioonid, mis kuuluvad Eesti Kunstimuuseumi kogudesse, on maalitud just Treimanis. Kunstnik tundis sügavat austust kalurite raske ja füüsilise töö suhtes, nägi meretuultes pargitud naiste ja meeste nägudes elutervet tarkust ja arukat kooselamise kogemust loodusega.

Oksjonil olev maal “Vana kaluripaar Treimani sadamas” on hea näide, kus Roode on võtnud aluseks klassikalise maalikäsitluse ja arendanud seda talle ainuomaselt uuenduslike otsingutega. Roode ei hooli maalitava täpsest edasiandmisest, vaid mängib värvi ja tehnikaga luues sügava metafüüsilise atmosfääri.